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Thank you for your inquiry concerning what tasks are delegable legally to medical assistants  
according to Virginia law.

Section 54.1-2901(6) of the Virginia statutes reads, in part, as follows:

A.  The provisions of this chapter shall not prevent or prohibit:
……
6. Any practitioner licensed or certified by the Board from delegating to personnel supervised by him, such 
activities or functions as are nondiscretionary and do not require the exercise of professional judgment for 
their performance and which are usually or customarily delegated to such persons by practitioners of the 
healing arts, if such activities or functions are authorized by and performed for such practitioners of the heal-
ing arts and responsibility for such activities or functions is assumed by such practitioners of the healing arts;

Also, please note the following excerpt from the Virginia law:

§54.1-3408. Professional use by practitioners. 

U. Pursuant to a specific order for a patient and under his direct and immediate supervision, a prescriber 
may authorize the administration of controlled substances by personnel who have been properly trained to 
assist a doctor of medicine or osteopathic medicine, provided the method does not include intravenous, intra-
thecal, or epidural administration and the prescriber remains responsible for such administration.

It is my legal opinion that this language authorizes physicians to delegate a reasonable scope of 
clinical and administrative tasks (including performing venipuncture; administering intramuscular, 
intradermal, and subcutaneous injections—including immunizations/vaccinations; measuring vital 
signs) to knowledgeable and competent unlicensed professionals such as medical assistants work-
ing under their direct/onsite supervision in outpatient settings.

To my knowledge, there is nothing in Virginia law which forbids the delegating physician to del-
egate tasks to medical assistants through licensed professionals such as physician assistants, nurse 
practitioners, or registered nurses).

I define triage as a communication process with a patient (or patient representative) during which 
a health care professional is required to exercise independent clinical judgment and/or to make 
clinical assessments or evaluations.  It is my legal opinion that it is not permissible for medical 
assistants to be delegated triage (as I define the term).  I define non-triage communication as a 
process during which a non-provider health care professional follows provider-approved proto-
cols or decision trees in verbatim receiving and verbatim conveying of information.  In non-triage 
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communication, the health professional does not exercise independent clinical judgment.  It is 
my legal opinion that it is permissible for knowledgeable and competent unlicensed professionals 
such as medical assistants to be delegated non-triage communication.

Tasks that constitute the practice of medicine, or which state law permits only certain health care 
professionals to perform, however, may not be delegated to unlicensed professionals such as 
medical assistants.
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